Over B-Berry

B-Berry® (Original Blueberry Products)

Het bedrijf

B-Berry® (Original Blueberry Products) is het label van het blauwe bessenbedrijf van Mery en Fred Douven in Melderslo, gemeente Horst aan de Maas, Noord-Limburg.

B-Berry blauwe bessenteelt is:

  • Handmatige en machinale oogst van blauwe bessen
  • Verkoop en afzet (door abbGrowers BV) van verse blauwe bessen (ook internationaal)
  • Op ambachtelijke wijze verwerken van blauwe bessen tot eindproducten zoals sap, jam, fruitbeleg en diepvriesproducten
  • Innovatie en verbetering van biologisch geïntegreerde teeltmethoden
  • Verkoop van alle verse en eindproducten in de bedrijfswinkel en automaat aan de Herenbosweg te Melderslo. 

BBerry

Teelt & Oogst

Het oogstseizoen loopt van eind juni tot medio september

blauwe bes teelt en oogst

Teelt & Oogst

De teelt

B-Berry doet aan biologisch geïntegreerde teelt; zo natuurlijk mogelijk en daarbinnen altijd op zoek naar natuurlijke oplossingen en aanpassingen.

De blauwe bes is een vruchtdragende struik met een hoogte variërend tussen de 1,5 en de 2,5 meter. In de lente vormt zich eerst de wit-crème tot roze bloesem. De blauwe bes is een zelfbestuiver of een kruisbestuiver, afhankelijk van het ras. Bij kruisbestuiving zijn hommels en honingbijen onmisbaar. Uit de bestoven bloesem ontstaan de blauwe bessen.

 

De oogst

Het oogstseizoen loopt van eind juni tot medio september.

In deze periode worden de bessen voor vers consumptie handmatig geoogst. Daarnaast wordt op een aantal percelen machinaal geoogst voor de industriële verwerking.


 

Historie

Het telen van blauwe bessen is werken in en met de natuur

Historie

In Melderslo (Horst aan de Maas) begon Theo Douven in 2001 samen met zijn vrouw Henny met de teelt van blauwe bessen. Het bedrijf heeft inmiddels een areaal van 32 ha en wordt in 2019 uitgebreid met nog eens 14 ha. Vanaf het begin is gekozen voor een biologisch geïntegreerde teelt; dat wil zeggen zo natuurlijk mogelijk en daarbinnen altijd op zoek naar natuurlijke oplossingen en aanpassingen. Of zoals Mery het zegt: "Het telen van blauwe bessen is werken in en mét de natuur".

Mery en Fred Douven zijn trots op hun bedrijf. Een (h)echt familiebedrijf zorgt voor betrokkenheid, beleving en voldoening. Mede dankzij hen en hun ouders Theo & Henny is Melderslo uitgegroeid tot "blauwebessendorp".