De blauwe bes

Blauwe bessen zijn geen bosbessen!

Blauwe bessen zijn géén bosbessen!

Vroeger konden er in de regio "Peel en Maas" in de vrije natuur bosbessen ("moelbaeren" op z'n Limburgs) worden geplukt. Hier en daar zijn ze nog te vinden. De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Rond 1900 werden daar bosbessen gecultiveerd tot blauwe bessen. In tegenstelling tot de bosbes, die heel klein is en blauw vruchtvlees heeft, is de blauwe bes oftewel blueberry, groter, zoeter, stevig, heeft wit vruchtvlees en groeit aan struiken die tot twee meter hoog kunnen worden. 

blauwe bes

Blauwe bessen

Supergezond, het gezondste fruit dat er bestaat

Gezondheid

De blauwe bes heeft een hoog gehalte aan vezels, kalium, mangaan, foliumzuur en de vitamines A, B1 en C. Een echt bijzondere eigenschap zijn de hoge antioxidantwaarden. De blauwe schilletjes zitten vol met polyfenolen (antioxidanten). Onderzoek door de Universiteit Maastricht heeft bovendien aangetoond dat vooral de rassen die op de Noord -Limburgse gronden worden geteeld een opmerkelijk hoge antioxidantwaarde bevatten. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat een regelmatige consumptie van blauwe bessen (100-150 gram) in het voedingspatroon kan bijdragen aan een verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten (verlagen het cholesterolniveau), het voorkomen van diabetes en obesitas en het remmen van ontstekingen.

Dat geldt ook voor de verwerkte blauwe bessenproducten want de bio-actieve stoffen van blauwe bessen blijven stabiel tijdens opslag en verwerking (bijvoorbeeld bij de productie van sappen).

Daarom zijn blauwe bessen supergezond, het gezondste fruit dat er bestaat.

Voedingswaarden

Per 100g:  
Energie (kJ) 271
Energie (kcal) 65
Eiwit totaal (g) 1,0
Koolhydraten totaal (g) 11,0
Vet totaal (g) 0,0
Voedingsvezel totaal (g) 8,4
Alcohol totaal (g) 10