De blauwe bes

Blauwe bessen zijn geen bosbessen!

Blauwe bessen zijn géén bosbessen!

Vroeger konden er in de regio "Peel en Maas" in de vrije natuur bosbessen ("moelbaeren" op z'n Limburgs) worden geplukt. Hier en daar zijn ze nog te vinden. De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Rond 1900 werden daar bosbessen gecultiveerd tot blauwe bessen. In tegenstelling tot de bosbes, die heel klein is en blauw vruchtvlees heeft, is de blauwe bes oftewel blueberry, groter, zoeter, stevig, heeft wit vruchtvlees en groeit aan struiken die tot twee meter hoog kunnen worden. 

blauwe bes

Blauwe bessen

Supergezond, het gezondste fruit dat er bestaat

Gezondheid

De blauwe bes is een veelzijdige bes. Ze zijn zoet, voedzaam en bevatten weinig calorieën. Maar bovenal zijn ze erg lekker. Start de morgen met blauwe bessen door de havermout, of de lunch met een healthy smoothie. Tussendoor als snack voor jong en oud, heerlijk!

De blauwe bes staat bol van vezels, vitamines en mineralen. Maar dit bijzondere vruchtje is een koploper betreft antioxidanten. De blauwe schil van de bes bevat een bijzondere antioxidant, de anthocyaan, welke onder andere een positieve werking kan hebben op ons cholesterol. 

Ons lichaam wordt continu blootgesteld aan schadelijke stoffen, waardoor we vrije radicalen in ons lichaam vormen. Door het eten van antioxidanten, vangen we de vrije radicalen en daarmee kan schade aan ons lichaam voorkomen worden. Vrije radicalen kunnen DNA aanvallen, wat zorgt voor verandering van de cel, die kunnen leiden tot de ontwikkeling van ziekten zoals kanker. 

De blauwe bes wordt verwerkt in heerlijke producten, wist je dat bij deze verwerking geen antioxidanten verloren gaan. Dit sterk besje houdt onder verhitting en bevriezing zijn gezondheidsstoffen. Dit in tegenstelling tot ander groente en fruit. 

Daarom zijn blauwe bessen supergezond, het lekkerste fruit dat er bestaat!

Voedingswaarden

Per 100g:  
Energie (kJ) 316
Energie (kcal) 75
Eiwit totaal (g) 0.6
Koolhydraten totaal (g) 14.5
Vet totaal (g) 0,0
Voedingsvezel totaal (g) 6.6
Vitamine B 16% ADH
Vitamine K 36% ADH
Vitamine C 25% ADH