Lamskoteletjes met blauwe bessensaus

Lamskoteletjes met blauwe bessensaus

Voor 4 personen
250 gram blauwe bessen
1 sinaasappel
Stukje (3 cm) verse gemberwortel
2 eetlepels olijfolie
Peper en zout
4 grote of 8 kleine lamskoteletjes (ca. 600 gram)
4 dl wildfond of vleesbouillon
2 dl bessensap
1/2 borrelglas cognac
(allesbinder)

Boen de sinaasappel schoon, rasp de helft van de schil en snijd de rest van de schil in dunne reepjes. Schil de gemberwortel, rasp de wortel en voeg dit met de sinaasappelrasp bij de olijfolie met peper en zout. Bestrijk de koteletjes met dit mengsel. Breng de wildfond of bouillon met bessensap en 200 gram blauwe bessen aan de kook en laat de massa tot ongeveer 1/3 deel inkoken. Pureer de saus. Grill de lamskoteletten 2-3 minuten per kant in een grillpan of anti-aanbakkoekenpan. Haal het vlees uit de pan en laat het onder aluminiumfolie rusten. Voeg de blauwe bessensaus bij het bakvet, voeg de cognac toe en bind de saus eventueel licht met allesbinder. Serveer de koteletjes met de saus gegarneerd met blauwe bessen en sinaasappelschilletjes. Lekker met krieltjes en peultjes.

Variatietips:

  • In plaats van lamsvlees is kip- of kalkoenfilet ook heel geschikt.
  • Voeg eens een klein scheutje kookroom en 1/2 eetlepel gehakte verse tijm bij de saus.
Lamskoteletjes met blauwe bessensaus